November 30, 2023

Mengekalkan gaya hidup sihat adalah kunci untuk kehidupan yang panjang dan bahagia. Dengan amalan yang sihat, kita boleh meningkatkan kesejahteraan fizikal, mental dan emosi. Mencapainya tidak semesti dengan cara yang sukar tetapi perlu dilakukan secara tetap walaupun sedikit.

Salah satu aspek utama untuk menjalani gaya hidup sihat ialah makan makanan yang berkhasiat. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, serta mengurangkan makanan yang diproses akan membantu menyihatkan badan dengan vitamin dan mineral penting untuk pertumbuhan dan perkembangan. Senaman juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan kesihatan. Dengan melibatkan diri dalam aktiviti seperti berjalan atau berlari, boleh membantu jantung kita kuat dan meningkatkan peredaran darah di seluruh badan. Selain diet dan senaman, meluangkan masa untuk diri sendiri juga penting ke arah gaya hidup yang lebih sihat.

Akhir sekali, dengan rehat yang cukup membolehkan kita memberi tumpuan yang lebih baik pada siang hari dan lebih bersemangat dengan tugasan yang sedang dijalankan.

>>> Dapatkan Koleksi Contoh Karangan Terkini di Channel Telegram >> https://t.me/koleksikarangan

——————– Perhatian : Karangan Pendek ini hanya contoh untuk anda/pelajar mendapatkan idea untuk menulis sahaja. Dilarang meniru keseluruhan karangan ini. Sila periksa tatabahasa ayat dan sila sesuaikan mengikut format karangan pendek. Pihak kami tidak menanggung kerugian atau apa sahaja yang berlaku sekiranya menggunakan contoh karangan ini………………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *