November 30, 2023

Membawa bekal makanan ke sekolah mempunyai pelbagai faedah yang sering diabaikan. Amalan ini bukan sahaja memberi manfaat kepada kesihatan, terdapat juga banyak kelebihan yang ramai orang terlepas pandang. Ia boleh membantu menjimatkan wang, menyediakan makanan berkhasiat dan mengurangkan pembaziran. Selain itu, ia mengajar diri anda cara membuat makanan yang sihat dan kaya dengan nutrien. Dari perspektif kesihatan, apabila pelajar membawa bekal makanan mereka sendiri, mereka boleh memastikan bahawa makanan tersebut juga bersesuaian dengan kalori yang diterima.

Pelajar juga boleh mengawal jumlah gula, lemak, dan garam dengan mudah dalam makanan apabila anda menyediakannya sendiri. Ini akan memberi anda lebih tenaga sepanjang hari sambil turut membantu menggalakkan gaya hidup sihat.

Akhir sekali, dengan mengelakkan membeli makanan yang dibungkus atau menggunakan plastik dalam pembungkusan, anda boleh mengurangkan kesan pencemaran alam sekitar.

>>> Dapatkan Koleksi Contoh Karangan Terkini di Channel Telegram >> https://t.me/koleksikarangan

——————– Perhatian : Karangan Pendek ini hanya contoh untuk anda/pelajar mendapatkan idea untuk menulis sahaja. Dilarang meniru keseluruhan karangan ini. Sila periksa tatabahasa ayat dan sila sesuaikan mengikut format karangan pendek. Pihak kami tidak menanggung kerugian atau apa sahaja yang berlaku sekiranya menggunakan contoh karangan ini………………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *