October 1, 2023

Keselamatan di jalan raya adalah sangat penting. Ia bukan sahaja memberi kesan kepada pemandu dan penumpang kenderaan, tetapi juga pejalan kaki dan penunggang basikal yang berkongsi jalan raya kita. Saya percaya bahawa semua individu harus mengambil tanggungjawab untuk memastikan keselamatan mereka sendiri dan juga orang lain ketika di jalan raya. Sebagai permulaan, adalah penting untuk mematuhi semua undang-undang jalan raya dan memberi perhatian kepada had laju untuk mengelakkan sebarang situasi berbahaya daripada berlaku. Tambahan pula, sentiasa peka dengan persekitaran anda; perhatikan kereta, penunggang basikal dan pejalan kaki lain pada setiap masa. Selain itu, sentiasa pasangkan tali pinggang anda dan penumpang anda – pastikan semua orang di dalam kereta memakai tali pinggang keledar sebelum anda mula memandu.

Adalah menjadi tanggungjawab setiap individu untuk mengambil tahu tentang persekitaran mereka, sentiasa berwaspada terhadap potensi bahaya, mematuhi undang-undang jalan raya, mengelakkan gangguan seperti menghantar mesej teks semasa memandu serta menghormati pemandu lain di jalan raya dengan tidak memandu secara agresif di jalan raya.

Dengan mengambil langkah mudah ini, kita boleh menjadikan jalan raya lebih selamat untuk diri kita sendiri dan pemandu lain.

>>> Dapatkan Koleksi Contoh Karangan Terkini di Channel Telegram >> https://t.me/koleksikarangan

——————– Perhatian : Karangan Pendek ini hanya contoh untuk anda/pelajar mendapatkan idea untuk menulis sahaja. Dilarang meniru keseluruhan karangan ini. Sila periksa tatabahasa ayat dan sila sesuaikan mengikut format karangan pendek. Pihak kami tidak menanggung kerugian atau apa sahaja yang berlaku sekiranya menggunakan contoh karangan ini………………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *